Cover
Egészség
Súlycsökkentéssel cukorbetegség ellen
2017-12-0815:28
diabetes, diabétesz, cukor, cukorbetegség, alma
A súlycsökkentési programban részt vevő kettes típusú cukorbetegek mintegy 90 százalékánál elérték a betegség remisszióját 10-15 kilogramm vagy annál nagyobb mértékű fogyással - derült ki a Newcastle-i és a Glasgow-i Egyetem kutatóinak a The Lancet című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányából.
A három-öt hónapon át alacsony kalóriatartalmú étrenden élők 45,6 százalékánál sikerült elérni azt is, hogy elhagyhatták a diabétesz kezelésére használt gyógyszereiket. A kutatásba bevontak esetében fontos tényező volt az is, hogy a háziorvosi szolgálat személyzete hosszú távon segítette őket abban, hogy súlycsökkenésük fennmaradjon. Az Egyesült Királyság Diabétesz Társasága által támogatott programba 298 embert vontak be az egyetemek.
„A jelentős súlycsökkenés kevesebb zsírt eredményezett a májban és a hasnyálmirigyben, lehetővé tette, hogy ezek a szervek visszatérjenek a normális működésükhöz. A kutatásból az is kiderült, hogy a súlycsökkenés nemcsak a kettes típusú cukorbetegség jobb kezelésével áll kapcsolatban, a jelentős súlycsökkenés hosszú távú remissziót eredményezhet"
- magyarázta Roy Taylor, a Newcastle-i Egyetem professzora, a kutatás egyik vezetője. 
A remisszió alatt a szakemberek azt értik, hogy a vércukorszint alacsonyabb 6,5 százaléknál 12 hónapon át, és legalább két hónap az az idő, amikor már nincs szükség a kettes típusú cukorbetegség kezeléséhez szükséges gyógyszerre. 
A 298 résztvevő fele hagyományos kezelést kapott a háziorvosától, míg a másik felét egy súlycsökkentési programba vontak be szintén a háziorvosi rendszerben. Ez a program alacsony kalóriatartalmú, de tápláló étrendet jelentett három-öt hónapon át, majd az élelmiszerek újbóli bevonását az étrendbe és hosszú távú támogatás a súlycsökkentés fenntartására.
A szakemberek kimutatták, hogy a kettes típusú cukorbetegség remissziója szorosan összefügg a súlycsökkenéssel. A 10-15 kilogrammot fogyók 57 százalékánál és az 5-10 kilogrammot fogyók 34 százalékánál tapasztaltak remissziót. A hagyományos kezelést kapó kontrollcsoportban csak 4 százaléknál érték el ugyanezt. 
Eredményeiket a szakemberek bemutatták a Nemzetközi Diabétesz Szövetség Abu Dhabiban rendezett kongresszusán is. 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ