Cover
Külföld
Palesztin felkeléshez vezetett az amerikai elnök határozata
2017-12-0814:15
trump, pakisztán, palesztin, izrael, jeruzsálem, USA
Az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának - jelentette be december 6-án Washingtonban Donald Trump amerikai elnök, egyúttal közölte, hogy az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe. Ezzel hatalmas vitát és lázongásokat szított. 
Franciaország nem támogatja, Törökország aggodalommal fogadta, Jordánia kormánya és Egyiptom elutasítja, Irán pedig határozottan elítéli Donald Trump döntését. A cseh államfő üdvözölte a kijelentést Jeruzsálemről, és javasolta, hogy Csehország támogassa azt.
Nagyon örülök a bejelentésnek. Amikor négy éve Izraelben jártam, már akkor azt mondtam: nagyon örülnék, ha a cseh nagykövetség Jeruzsálembe költözne.
 – nyilatkozott a televízióban Milos Zeman. 

Iszmáil Haníje, a radikális iszlamista Hamász szervezet politikai vezetője hadüzenetnek nevezte az amerikai elnök kijelentését, ezért meghirdette az intifádát, vagyis a harag napját. 

December nyolcadikától, péntektől egy új intifáda indítására szólítom fel a palesztin népet a megszállással szemben, hogy kifejezze haragját a Jeruzsálemet érintő döntés miatt. Csakis úgy lehet megbirkózni az Egyesült Államok támogatását élvező cionista politikával, ha új intifáda indul a megszállás ellen, és dicséretes ellenállás kezdődik vele szemben.
 - mondta Haníje. 

Az izraeli hadsereg szóvivője közben bejelentette, hogy Ciszjordániába vezényelnek további zászlóaljakat, más egységeket pedig készenlétbe helyeznek. Az intézkedések azt szolgálják, hogy az izraeli haderő készen álljon minden eshetőségre. Csütörtökön összecsapások törtek ki az izraeli hadsereg egyes egységei és palesztin tiltakozók között a Gázai övezetben Hán-Júnisztól keletre, Ciszjordániában Hebronnál és Túl-Karmnál, valamint Jeruzsálem óvárosában a Damaszkuszi kapunál a Háárec című újság honlapja szerint. Egészségügyi források időközben közölték, hogy ezekben az incidensekben legkevesebb 80-an sérültek meg az izraeli hadsereg lövéseitől és gumilövedékeitől. A források szerint tizenegy aktivista éles lövedéktől további húsz pedig gumilövedéktől sérült meg. Szemtanúk beszámolói szerint a ciszjordániai Al-Birehben több ezer tiltakozó palesztin gyűlt össze, s olyan jelmondatokat skandáltak, hogy "Jeruzsálem a palesztin állam fővárosa". Néhányan köveket dobáltak a katonákra. A hadsereg közlése szerint tömegoszlató eszközöket alkalmaztak több száz kődobáló ellen. Úgy tudni, négyen éles lőszertől, húszan pedig gumilövedéktől kaptak sebet. Hasonló jelenetek játszódtak le a Gázai övezet és Izrael határán. Több tucat tüntető palesztin itt is kövekkel dobálta a kerítés túloldalán lévő katonákat, akik éles lőszerrel lőttek vissza rájuk. Egészségügyi tisztségviselők szerint heten lőtt sebet kaptak, egyikük súlyos állapotban van. 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ