Cover
Külföld
Megszületett a megállapodás a kiválás főbb kérdéseiről
2017-12-0808:15
brexit, brüsszel, london
Hosszú hónapok után megszületett a megállapodás az Egyesült Királyság uniós kiválásának legfontosabb feltételeiről - jelentette be közös sajtóértekezletén Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Theresa May brit kormányfő, miután korán reggel ismét tárgyalóasztalhoz ültek Brüsszelben.
Juncker rámutatott, hogy ez még nem a végleges kiválási egyezmény, és sok még a tennivaló, de lépésről lépésre kell haladni. Az Európai Bizottság péntek reggel javaslatot tett a Brexit-tárgyalások második szakaszának megkezdésére, mondván, sikerült elegendő előrelépést elérni a kiválás legfontosabb feltételeiről szóló tárgyalásokon. 

A bennmaradó tagállamok vezetői a jövő heti EU-csúcson döntenek arról, szerintük történt-e már elegendő előrehaladás ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a második egyeztetési szakaszra, a jövőbeli kapcsolatrendszer kérdéseire.

Fehér füst – a megállapodás jele

Fehér füstöt ábrázoló fényképet töltött fel a Twitterre péntek reggel Martin Selmayr, az Európai Bizottság elnökének kabinetfőnöke, azért mert megszületett a megállapodás az Egyesült Királyság uniós kiválásának főbb feltételeiről Jean-Claude Juncker bizottsági elnök és Theresa May brit brüsszeli tárgyalásán. Margarítisz Szkínász bizottsági szóvivő csütörtökön arról számolt be, hogy egyelőre nem sikerült megegyezni, és ezt úgy fejezte ki a pápaválasztásoknál szokásos eljárásra utalva, hogy

még nem szállt fel a fehér füst
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ