Cover
Belföld
Megkezdődik a Néprajzi Múzeum építése
2017-12-0822:02
néprajzi múzeum, Ötvenhatosok tere
Még ebben a hónapban megkezdődik a Néprajzi Múzeum új épületének építése a budapesti Ötvenhatosok terén. A Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa elmondta: az intézmény 145 év után kerül olyan helyre, amely megfelel az igényeknek.
Decembertől egészen megváltozik a Városliget déli csücske. Az Ötvenhatosok terén teszik le az új Néprajzi Múzeum alapjait. Az építmény a mostani parkoló helyét foglalja majd el. 

A múzeum egy 2500 négyzetméteres ideiglenes és egy 4500 négyzetméteres állandó kiállítótérnek ad majd otthont. Az intézmény főigazgatója, Kemecsi Lajos elmondta: a nagyobb kiállítóterek lehetőséget adnak arra, hogy olyan tárgyakat is bemutassanak, amelyeket eddig helyhiány miatt nem tudtak. 
A Liget Budapest Projekttel kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos szerint az intézmény jelenlegi Kossuth téri kiállítóhelye sok mindenre alkalmas, azonban egy múzeum számára nem megfelelő. Baán László kiemelte: a múzeum 145 év után először költözik olyan épületbe, amelyet a gyűjtemény igényei megkövetelnek. 

A Néprajzi Múzeum kollégái is részt vettek az előzetes tervezésben, hogy milyen házat írjanak ki pályázatban. Így gyakorlatilag egységekre lebontva megvolt az a funkcionális igény, amelyekre az építészeknek tervezni kellett - fejtette ki Baán László. 

Az épület 2020 végétől több szakaszban nyílik majd meg, teljes pompájában 2021 májusától fogadja a látogatókat. A gyűjtemény nagyobb része pedig az addigra a Szabolcs utcában felépülő múzeumi raktárközpontban kap helyet. 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ