Cover
Külföld
Legyen az igazságosság éve 2018!
2017-12-0816:35
erdély, Románia, erdélyi magyarok, igazságosság
Kelemen Hunor szerint 2018 az igazságosság éve kell, hogy legyen az erdélyi magyarság számára. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke Marosvásárhelyen beszélt erről a szövetség kis parlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa ülésén.
A politikus elmondta: az RMDSZ az Ezer év Erdélyben, száz év Romániában című programsorozattal készül az Erdély és Románia egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári nagygyűlés centenáriumi évére. Hozzátette: azt szeretnék felmutatni, hogy az erdélyi magyarság Románia értékteremtő közössége.
Az RMDSZ elnöke hozzátette: az erdélyi magyarság a múlton nem tud osztozni a román többséggel, de a jövőt talán együtt tudja tervezni vele.
Talán sikerül a bizalmi szintet olyannyira megemelni, hogy képesek legyünk a közös jövő építésére
- tette hozzá Kelemen Hunor. 

Az Ezer év Erdélyben, száz év Romániában című programsorozat célja az erdélyi magyar közösség, a román közvélemény és a nemzetközi döntéshozók együttes megszólítása. A magyar közösségnek szánt programok között szerepel, hogy összeállítják az erdélyi magyarság arcképcsarnokát, összegyűjtik az elmúlt száz év erdélyi magyar képzőművészetének legfontosabb alkotásait. Dokumentumfilmekkel és Erdély hat városát érintő előadássorozattal, valamint három konferenciával kívánják áttekinteni az erdélyi magyarság történetét. 

 A román közösséget kétféle román nyelvű „magyarságkampánnyal” kívánja megszólítani a szövetség: egy tájékoztató és egy provokatív, a sztereotípiákat viccesen kiforgató kampánnyal is. Ezen keresztül ellensúlyozni akarják az utóbbi hónapokban felerősödő, a magyar közösséget lejárató és az RMDSZ-t hiteltelenítő nemzetközi kampányt. 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ