Cover
Belföld
Kiderül, mi lesz a korkedvezményes nyugdíj helyett
2017-12-0809:15
nyugdíj, korkedvezmény, liga
A kormány tovább egyeztet a korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő új intézkedéscsomagról a versenyszféra szereplőivel. A Magyar Idők úgy tudja, hogy a csomag főbb pontjairól már megállapodtak, de maradtak még vitás kérdések. 
Egyik ilyen kérdés a veszélyes munkakörökben dolgozók munka- és pihenőidejével és az ellátás finanszírozásával kapcsolatban. A szakszervezetek munkaközi szüneteket és pótszabadságot javasolnak, ezzel szemben a munkaadók ezt nem támogatják.  A tervek szerint még idén megállapodnak ezekről.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke az Origónak kifejtette:
a szakszervezeti oldal javaslatai szerint azt a munkavállalót, aki bizonyítottan olyan munkakörben dolgozik, amely egészségkárosodást okozhat, többletjuttatásokkal lehetne kompenzálni. A többletjuttatás tervét korábban a munkaadói oldal is elfogadta.
Nemcsak anyagi juttatásokkal, de akár az egészségkárosító munkavégzési idő csökkentésével, több szabadsággal, pluszjuttatással vagy rekreációs intézkedésekkel tervezik kárpótolni a munkavállalót. Az új szabályok betartását a munkaügyi ellenőrzések során is figyelnék a szakemberek. A legfontosabb továbbra is az, hogy a munkaadó minél inkább csökkentse az egészségkárosodást előidéző körülményeket - tette hozzá a Liga Szakszervezetek vezetője.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ