Cover
Gazdaság
A munkaerőképzés a fenntartható fejlődés kulcsa
2017-12-0808:45
munkaerő, képzés
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója tartott előadást az európai munkaerő-piaci kihívásokról a Párizsi Magyar Intézetben. „A képzett munkaerő hiánya jelenti a legfőbb kihívást az európai országok számára, miközben az új ipari forradalom, a robot-technológia folyamatosan átalakítja a munkaerőpiacot, ami szintén válaszokat igényel a gazdaságpolitikusoktól” - mondta Virág Barnabás az MTI-nek.
A foglalkoztatást 700 ezer fővel sikerült növelni. Ez a folyamat a költségvetés stabilizálásához is hozzájárult, mert többen fizetnek adót - fűzte hozzá. A jövő kihívásának Virág Barnabás a piacon lévők képzettségi szintjét jelölte meg.  
Amennyiben Magyarország továbbra is versenyképes szereplője kíván maradni a világgazdaság vérkeringésének, akkor a központi kérdés az lesz, hogy milyen képzettségű munkavállalóink vannak a munkaerőpiacon
- hangsúlyozta. 

Az igazgató szerint a gyerekkortól a felnőttoktatásig teljes képzési tervet kell a munkavállalók elé állítani a gyorsan változó technológiák elsajátítására. Ez a nagyvállalatoknak kevésbé jelent problémát, de a kis- és középvállalatok esetében a technológia- és a tőkeszínvonal még elmarad a kívánatostól - mutatott rá. A magyar gazdaság gyorsabb fejlődési pályára állásához és ahhoz, hogy fenntartható fejlődést mutasson, Virág Barnabás szerint a munkaerőpiac jelenti a kulcsot, miután hosszú távon egy gazdaság fejlődését az határozza meg, hogy milyen termelékenyen tudnak dolgozni a munkavállalók. 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ