Cover
Belföld
Erre kell figyelni internetes vásárlásnál
2017-12-0716:30
internetes átverés, karácsony, webáruház
A kormány célja, hogy a családok biztonságosan vásárolhassanak az interneten is, ezért idén a fogyasztóvédelmi ellenőrzések középpontjában a netes kereskedelem áll. Ugyanis ebben az esetben a fogyasztónak nincs lehetősége a vásárlás előtt a terméket ténylegesen megtekinteni és konzultálni az eladóval. A webáruházaknak ezért részletes tájékoztatást kell adniuk elérhetőségeikről és a vásárlókat elállási jog illeti meg. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? – erről kérdeztük Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkárt a Tudakozó című műsorunkban.
A netes kereskedelemben a fogyasztót többletjogok illetik meg, hiszen sokkal kiszolgáltatottabb, mintha rendesen az üzletben vásárolna. A vállalkozóknak emiatt fontos tájékoztatási kötelezettségei vannak, meg kell adniuk a honlapon székhelyet és az adószámot, így a fogyasztó tudja, hogy magyar vagy külföldi webáruházból rendel-e. Netes vásárlásnál plusz lehetőség, hogy a fogyasztó 14 napon belül elállhat a vásárlástól.
A futárszolgálatoknál arra kell figyelni, hogy amikor megérkezik a futár, akkor jól meg kell nézni, hogy az átvételi elismervényen mi szerepel. 
Nem mindegy, hogy sértetlenül vettem át a csomagot vagy pedig a terméket, mert ha a csomagot vettem át sértetlenül, akkor nem kötelezhetjük arra a futárt, hogy nyissa ki a csomagot.
- mondta Keszthelyi Nikoletta. 
A helyettes államtitkár javaslata szerint netes vásárlás előtt nézzük meg, hogy hazai vagy uniós webáruházról van-e szó, mert magyar esetén a fogyasztóvédelem tud segíteni. A webáruház címében a .hu még nem feltétlenül jelenti azt, hogy magyar webáruházból rendelünk. Ha pedig uniós ország webáruházából rendelünk, akkor a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumon belül működő Európai Fogyasztói Központban tudnak segíteni.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ