Cover
Külföld
A #MeToo mozgalom lett az "év embere"
2017-12-0717:13
szexualiszaklatas, botrany, NBC
A szexuális zaklatási botrányba producereken, színészeken, politikusokon és közéleti szereplőkön kívül számos amerikai sztárműsorvezető is belebukott már, és a sornak még nincs vége. A nők millióit érő szexuális zaklatások és erőszak miatt választotta az amerikai Time magazin az "év emberének" a szexuális zaklatás ellen fellépő #MeToo társadalmi mozgalmat.
Legutóbb az NBC amerikai televíziós csatorna egyik sztárműsorvezetőjéről - az egyébként nős - Matt Lauerről derült ki, zaklatta a közvetlen munkatársait. Egy kolléganője nyújtott be panaszt ellene, majd miután a belső vizsgálat kiderítette, a vádak igazak, az NBC kirúgta a Lauert. A műsorvezető később egy levélben kért bocsánatot az áldozatoktól és a televíziótól.
Nincsenek szavak, amelyek kifejezik szomorúságomat és sajnálatomat a fájdalomért, amelyet szavaimmal és tetteimmel okoztam
- írta levelében Lauer.
Lehullik a lepel a zaklatókról
Egy héttel korábban egy másik amerikai sztárműsorvezetőt, Charlie Rose-t távolítottak el az CBS és a PBS csatornáktól ugyanezen okok miatt. Nyolc nő vádolta meg szexuális zaklatással a televíziós újságírót. Az áldozatok a The Washington Postnak adott interjúkban arról számoltak be, hogy a most 75 éves férfi akaratuk ellenére szexuálisan közeledett hozzájuk, telefonon zaklatta őket, meztelenül jelent meg előttük és fogdosta őket. Az esetek 1990-től egyészen 2011-ig tartottak. 
Az erőszak ellen vonultak utcára
A szexuális zaklatási ügyek kirobbanása óta számos hírességről derült ki, hogy molesztálta munkatársait. Az utcákon dühös tüntetők követelnek azóta is igazságot. Most pedig a Time magazin választott az „év emberének” a hallgatást megtörőket, a szexuális zaklatás ellen fellépő társadalmi mozgalmat. Az összefogás spontán indult októberben, miután Alyssa Milano színésznő a következő üzenetet írta ki az egyik közösségi oldalra:
Ha titeket is szexuálisan zaklattak vagy bántalmaztak, írjátok ki válaszul erre az üzenetre, hogy engem is…
(angolul #metoo)
Elindult a lavina
Harvey Weinstein producer, Kevin Spacey színész és több híresség botránya után megtámadott nők milliói osztották meg saját történetüket a világhálón. A Time pedig éppen abban a showműsorban jelentette be a díjazottot, melynek a zaklatások miatt november végén menesztett Matt Lauer volt a házigazdája.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ