Cover
Életmód
Óriási madárgyülekező Tatán
2017-12-0509:30
tata, madár, gyülekező
Több ezer vándormadár találkozik a tatai Öreg-tó vízén, csak azért, hogy néhány hét edzés után közösen nekivágjanak a nagy útnak, Afrikába. Az Echo TV Tudakozó című műsorában Orbán Zoltán ornitológus beszélt a különleges eseményről.
Idén 17. alkalommal rendezték meg a Tatai Vadlúd Sokadalmat, amely minden évben mintegy tízezer látogatót vonz a térségbe, november utolsó hétvégéjén. Az Öreg-tavon ebben az időszakban, akár 28 000 fölé emelkedhet a ludak száma és ezekben a napokban olyan ritkaságok is megfigyelhetők, mint a kis lilik, a vörösnyakú lúd, örvös lúd vagy az apácalúd.
A madarak vonulása genetikailag öröklött, de a hosszú életű madaraknál, mint a libák, akár 20-30 vonulást is megtehetnek. A tapasztalat, az emlékezet nagyon fontos szerepet játszik. A tatai tóhoz is emlékezetből jönnek, lényeges dolog, hogy nem szabad zavarni őket, mert akkor elmennek és esetleg hosszú évtizedekig nem jönnek vissza – magyarázza Orbán Zoltán ornitológus.
Amikor a fiókák kikelnek, akkor a vonulás előtt van néhány hónapnyi edzésidő, amíg ők gyakorlatilag táplálkoznak, tanulnak a szülőktől ugyanis néhány hétig még nem is tudnak repülni. Amikor megtanulnak repülni, repülésórákat vesznek, edzenek és ennek köszönhetően felépülnek hatalmas mellizmaik, illetve jó kondíciót szereznek. Ezeknek a madaraknak mondjuk 2-3 nap alatt lerepülni 2-3000 km-t nem okoz gondot.
A tatai tóra érkező madarak többsége több mint 5000 km-t utazott, előfordulhat, hogy nem láttak még embert, ezért nagyon félénkek. A legfontosabb, hogy biztosítsuk a védelmüket és biztonságukat ebben az időszakban.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ