Cover
Belföld
Közösen támogatják a püspökök a Libanonban élő menekülteket
2017-12-0522:00
püspök, menekülttábor
Közösen támogatják a magyar, a cseh, a horvát, a lengyel és a szlovák katolikus püspöki konferenciák a libanoni menekülttáborokban élőket. A 450 ezer euró támogatásról szóló megállapodást hétfőn írták alá a püspöki konferenciák vezetői és a libanoni karitász vezetője újságírók előtt Budapesten, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia székházában.
Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek hangsúlyozta: a Libanonban élő menekültek rendkívül nehéz helyzetben vannak, ugyanakkor él bennük a remény, hogy hazatérhetnek otthonukba. "Az ő reményüket szeretnénk erősíteni és mindennapi gondjaikat enyhíteni" ezzel a támogatással - tette hozzá. A bíboros elmondta: a régió országainak püspöki konferenciái 2004 óta rendszeresen találkoznak egymással, hogy a hasonló lelkipásztori kihívásaikra közösen keressenek választ. A közös segítségnyújtás ötlete a közel-keleti keresztényeknek októberi megbeszélésükön vetődött fel.
Paul Karam, a Libanoni Karitász vezetője a segítséget megköszönve elmondta, hogy a támogatásból elsősorban egészségügyi szolgáltatásokat, valamint lakhatást és élelmet biztosítanak majd a menekülteknek és azoknak a helyi lakosoknak, akik a menekültválság miatt egyre reménytelenebb helyzetbe kerülnek. Emellett szeretnének esti iskolai oktatást szervezni a menekülttáborokban élő gyerekeknek. Kitért arra, hogy a 4-4,5 millió lakosú Libanonba az elmúlt években 1 millió 800 ezer menekült érkezett Szíriából és 140 ezer Irakból. Emellett ötven éve az országban él 500 ezer palesztin menekült és 400 ezer külföldi munkavállaló is.
Veres András, az MKPK elnöke arról beszélt: a 2015-ös családszinódusra a közel-keleti országokból érkező püspökök arra kérték európai társaikat, hogy ne hívják Európába a közel-keleti keresztényeket, hanem helyben vagy az otthonukhoz közeli országban segítsék őket, ahonnan még hazatérhetnek a háború után. Az MKPK azóta számos segítségnyújtó akcióval, gyűjtéssel, iskolaépítéssel igyekszik segíteni, a mostani akció közös "karácsonyi gesztus" a Libanonban élő menekülteknek.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ