Cover
Gazdaság
Vitanapot tart az uniós források felhasználásáról a parlament
2017-12-0412:20
parlament, vitanap
Az uniós források felhasználásáról vitázik hétfőn a parlamentben a kormány és az ellenzéki pártok, az MSZP kivételével - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.
Az államtitkár ismertette, hogy három számot vetnek össze, amikor a nemzetközi rangsort állítják fel: a meghirdetett, az odaítélt és a kifizetett összegeket. Nincs az unióban még egy olyan tagállam, amely pályázati pénzt használhat fel és teljes egészében meghirdette volna ezeket a forrásokat, mint ahogy ez tavasszal Magyarországon befejeződött. A kifizetések idén körülbelül 2000-2500 milliárd forintot érnek el, amelyet a magyar vállalkozások már megkaptak - tette hozzá. Kiemelte, hogy a sajtóvisszhang ellenére Brüsszel nem fagyasztotta be a forrásokat, ezen a héten 300-350 millió forint érkezik a költségvetésbe. Mint fogalmazott, nagy különbség a 2010-es állapothoz képest, hogy a vállalkozások nemcsak a brüsszeli kifizetésekből kapnak pénzt, hanem a költségvetés stabil helyzetéből fakadóan megelőlegezi azt. 
Arról is beszélt, hogy teljesült a kormány ígérete, miszerint 60 százalékra emeli a vállalkozásoknak juttatott pénzeket. A magyar növekedési számokból és a munkanélküliség csökkenéséből visszatükröződik, hogy ezek a fejlesztések célba értek. A mérleget 2020-ban lehet megvonni, de a növekedési számok azt mutatják, hogy ma már van magyar gazdasági növekedés uniós források nélkül is - hangsúlyozta.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ