Cover
Külföld
Fokozódik a helyzet Hondurasban
2017-12-0213:00
külföld
Fokozódik a feszültség Hondurasban. Egy ember meghalt és legalább 20-an megsérültek a hondurasi utcai zavargásokban és összecsapásokban.
A helyzet azután mérgesedett el, hogy az ellenzék csalással vádolta meg a jelenlegi vezetőket. Azt mondják, hogy nem ismerik el a múlt vasárnapi választás eredményét, egyebek között azért, mert a voksolás után aláírás nélküli szavazatokat regisztráltak a rendszerben. Az elnökválasztás vitatott eredményei miatt utcai zavargások törtek ki Honduras fővárosában, a tüntetők égő barikádokat építettek, autókat, közintézményeket, magánkórházakat gyújtottak borítottak lángba, és csaptak össze a rendőrökkel.
A közép-amerikai országban múlt vasárnap tartották az elnökválasztást. A két jelölt egyaránt győztesnek érzi magát. A jelenlegi jobbközép államfő, Juan Orlando Hernandez úgy gondolja, hogy ismét ő nyert. Ellenfele, Salvador Nasralla szintén győztesnek érzi magát.
Korábban általában öt órán belül megvolt a végleges eredmény, most azonban még pénteken is csak a szavazatok 95 százalékának összeszámolásánál tartottak. A jelenlegi adatok szerint Juan Orlando Hernández jelenlegi államfő vezet a voksok 42,9 százalékával. Hernández annak ellenére jelöltette magát, hogy az alkotmány tiltja újraválasztását. A Hondurasi hatalom felhatalmazást adott a hadseregnek és a rendőrségnek az erőteljesebb fellépésre. Az Európai Unió választási megfigyelői arra kérik az embereket, hogy várják meg a szavazatok összeszámlálásának végét. A végleges eredményt legkésőbb vasárnapra ígérnek.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ