Cover
Sport
Thed Björk a WTCC, Michelisz Norbert a szívek bajnoka
2017-12-0122:00
wtcc, michelisz Norbert
Micheliszt a technika hátráltatta, Björköt minden segítette – történelmi ezüst a túraautózás világában
Világbajnoki reményekkel indult a WTCC katari hétvégéje, mely rémálommá vált a magyar szurkolók és a Honda magyar versenyzője számára. Michelisz Norbert 6,5 pontos hátránnyal érkezett a 2017-es évad utolsó állomására, mégis a legtöbben az ő bajnoki címére fogadtak a WTCC hivatalos Facebook oldalán is. Tették mindezt annak ellenére, hogy míg a Honda látszólag semmi plusz intézkedést nem tett annak érdekében, hogy pilótájuk, Michelisz Norbert bajnoki címet nyerjen, a Volvo reaktiválta a WTCC négyszeres bajnokát, Yvan Mullert. A francia autóversenyző a tabellán vezető Thed Björköt segítendő ült autóba. Mint kiderült, teljes sikerrel. Ehhez azonban kellett az is, hogy a Honda lábon lője saját magát. Norbi autójának fékje az időmérő edzés második szakaszában felmondta a szolgálatot, ami miatt a magyar versenyző a 11. helyre szorult. Vagyis mind a nyitó, mind a fő futamon ez a rajthely várt a 33 éves pilótára.
Ezzel gyakorlatilag a futamok előtt el is dőlt a bajnoki cím sorsa. A matematikai esély természetesen megmaradt, de ettől fogva mind a pontelőny, mind a helyzeti és lelki előny a Volvo oldalán volt. A nyitófutamon aztán kiderült, hogy nem csak a fékekkel volt gond, Norbi támadni sem igazán tudott: „Mindig, amikor közelebb kerültem egy előttem haladóhoz, nagymértékben csökkent az első tapadás” – mondta a futam utáni értékelőjében.
Az első futamon így csak a 9. helyen zárt, ami után Thed Björk előnye 16,5 pontra nőtt, ami azt jelenti, hogy a Fő futamon Norbinak minimum a 3. helyre kellett volna feljönnie ahhoz, hogy világbajnoki reményei megmaradjanak, ahhoz pedig, hogy bajnok legyen, Thed Björknek ki kellett volna esnie. A végjáték ehhez hasonló képet sem mutatott. Björköt a Volvo versenyzői végig védelemük alatt tartották, és így a svéd végül a negyedik helyen zárva megnyerte a WTCC 2017-es bajnokságát. „Nem tudok mosolyogni” – mondta Norbi az autóból kiszállva. „Nagyon csalódott vagyok a futamok után. Elsősorban azért, mert nem kerültem olyan helyzetbe, hogy önerőből támadjak.” „Sajnálom! Ez nem volt egy pozitív nap. Próbálom a pozitív részét nézni az egésznek, de ez egyelőre nem könnyű. De tudom, hogy ha már pár napot aludtam az eseményekre, rózsásabbnak fogom látni a helyzetet.” „Második lettem az év végén. Nyilván van ennél rosszabb dolog is a világon, de most akkor is az elszalasztott világbajnoki győzelem a legrosszabb, ami csalódást kelt bennem.” „Sajnálom, hogy így alakult a vége” – mondta Norbi mindezt annak ellenére, hogy történelmi jelentőségű világbajnoki ezüstérmet szerzett a túraautózás világában.
Vége tehát a WTCC idei évadának, és a hírek szerint a WTCC-nek is, legalábbis ebben a formájában. A hírek azonban kedvezőek, egyelőre nem úgy tűnik, hogy a sorozat lehúzná a rolót, csak annyi biztos, hogy változás lesz. De ez mindig így van!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ