Cover
Külföld
Phenjan ismét kivívta a világ haragját
2017-11-3009:00
észak-korea
Hiába a figyelmeztetések és a gazdasági szankciók, Észak-Korea nem hajlandó felhagyni a rakétakísérleteivel. Phenjan legutóbb kedden lőtt ki egy kontinentális lövedéket. A rakétateszt után Észak Korea közölte: most már valóban nukleáris hatalommá váltak.
A Hwasong-15 interkontinentális ballisztikus rakéta egy nehéz robbanófejjel lett szerelve, ami képessé teszi arra, hogy az Egyesült Államok teljes szárazföldi területére csapást mérjen - jelentette be az állami televízió hírolvasója.
Az észak-koreai vezetés teljesen meg fog semmisülni, ha háborúra kerül a sor - jelentette ki az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanács ülésén. Nikki Haley felszólította az összes országot, hogy szakítson meg minden diplomáciai, kereskedelmi és katonai kapcsolatot Phenjannal. Az észak-koreai vezető olyan döntést hozott, amely a világot közelebb viszi a háborúhoz, és nem pedig távolabb. Soha nem kerestünk háborút Észak-Koreával, és ma sem keresünk. Ha háború lesz, az az olyan folyamatos agresszív cselekmények miatt lesz, amit legutóbb is láttunk. Ne legyenek kétségeik, ha háború lesz, az észak-koreai rezsim teljesen le lesz rombolva - magyarázta Nikki Haley.
Oroszország is elítélte az újabb észak-koreai tesztet. Határozottan sürgetjük Észak-Koreát, hogy hagyja abba nukleáris és rakétakísérleteit, és felszólítjuk az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, hogy tartózkodjon nagyszabású hadgyakorlatától, melyet december elejére terveznek. Azzal csak éleznék a robbanásveszélyes helyzetet - mondta az orosz ENSZ-nagykövet.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ