Cover
Belföld
A karácsonyi vásárlási láz veszélyei
2017-11-3021:00
karácsony, advent, idősek
A vásárlás, a parkolás és a készpénzfelvétel során elkövetett leggyakoribb hibákat mutatta be a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság időseket segítő csoportja. A cél az, hogy senki se váljon áldozattá a karácsonyi ajándékvásárlás során.
Nyitva hagyott ajtó, autóban hagyott értékek - a Veszprém megyei rendőrök az ilyen és ehhez hasonló hibákra figyelmeztetik a nyugdíjasokat. Gaál Csaba, rendőrőrnagy elmondta, hogy leggyakoribb hiba, amit az idősek el szoktak követni, hogy felírják a bankkártyához tartozó PIN-kódot egy papírra, ráadásul jó nagy méretben. Közben figyelmetlenek maradnak környezetükben lévőkre, így könnyen áldozatul eshetnek a tolvajoknak. Pénzfelvétel után sokan a pénztárcájukat is jól látható helyen hagyják. A Kortárs segítők tapasztalata szerint az idősek sokkal könnyebben fogadják el a tanácsokat a saját korosztályuktól és a rendőrségtől.
Nagy Károly, kortárs segítő szerint sokan még a családnak sem merik elmondani, hogy mi történt, mert szégyellik. Úgy látja, hogy egy idős kortárs segítőnek megnyílnak, elmondják a gondjukat, bajukat, egymásnak átadjuk a rossz tapasztalatokat is, illetve felhívjuk a figyelmet arra, hogy ilyen ne történhessen meg a későbbiekben senkivel sem.
A rendőrök és a kortárs segítők rendszeresen tartanak előadásokat, hogy a vásárlások során senkit ne érjen kellemetlen meglepetés.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ