Cover
Gazdaság
Ma a Kínával való együttműködésért folyik a verseny
2017-11-2918:15
Li Ko-Csiang, orbán viktor
A világban ma verseny folyik, hogy ki tud jobban együttműködni Kínával - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök miután több megállapodást is aláírt Li Ko-Csiang kínai kormányfővel. A magyar kormány szerint Magyarország jó pozícióban van, hogy részt vehessen a kínai fejlődésben.
Tizenegy megállapodást írt alá Magyarország és a Kínai Népköztársaság. Eszerint hazánk kukoricát és mézet szállíthat az ázsiai országba. Emellett a magyar Eximbank 500 millió dolláros hitelkerethez jut, amelyet kihelyezhet a magyar gazdaságba. A BorsodChem 217 millió dolláros beruházási hitelt kapott, "és megnyílt egy 20 millió dolláros fejlesztés lehetősége a Komáromban lévő kínai elektromosbusz-gyár esetében.
Orbán Viktor szerint kínai-magyar együttműködést minden tekintetben sikerült megerősíteni. A politikus felhívta rá a figyelmet: világban ma verseny folyik, hogy ki tud jobban együttműködni Kínával. A miniszterelnök világossá tette: minden ország benevezett ebbe a versenybe.
A különbség csak az, hogy van, aki erről beszél, és úgy csinálja, van, aki nem beszél, de csinálja. De minden EU-s ország szeretne részt venni ebben a hatalmas nagy kínai fejlődésben
– fogalmazott a kormányfő.
Li Ko-Csiang kínai kormányfő a hivatalos tárgyalás után kiemelte: az elmúlt években jó irányba mozdult el a két ország együttműködése, és Kína azt szeretné, ha Magyarország még fontosabb célpontja lenne az ázsiai ország befektetőinek. A politikus szerint a most aláírt megállapodásoknak köszönhetően nagyon erős lendületet kaphatnak a magyarországi kínai befektetések, ezen kívül további munkahelyek fognak létrejönni Magyarországon.
Az 1990 óta Budapesten megrendezett nemzetközi találkozók sorában a mostani Kína–Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozó a 4-5. legnagyobb volt. A magyar miniszterelnök szerint Magyarország számára ez fontos két nap volt. Orbán Viktor külön megköszönte a fővárosiak türelmét és megértését.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ