Cover
Külföld
Migránsok utaznak haza Líbiából
2017-11-2815:00
migráns, ensz, líbia
Folytatódik az ENSZ menekültügyi szervezetének líbiai programja, ami azt jelenti, hogy újabb migránsokat utaztatnak haza. 2014 óta 600 ezer bevándorló érkezett Líbiából az Európai Unióba. Az útra kelők közül több mint 12 ezren fulladtak a Földközi-tengerbe. A migránsok már a Fekete-tengeren keresztül is próbálnak Európába jutni.
A 2011 óta polgárháború súlytotta Líbiában a migránsokat sokszor rabszolgaként kezelik és a bizonytalan politikai helyzet miatt az átmeneti ellátásukat is szinte lehetetlen megoldani. Hoszni Abu Ayana, a tripoli befogadó tábor szóvivőjének elmondása szerint 140 nigériai illegális bevándorló indult haza önkéntesen. Köztük van 28 gyerek és 70 nő. Az ENSZ menekültügyi szervezete repülőgépet bérelt nekik a hazaútra.
Az idén elérheti a 10 ezret azok száma, akik hasonló módon térnek haza, mert inkább nem vállalkoznak a veszélyes földközi-tengeri útra, Olaszországba.
Sokakat az ilyenkor már viharos idő sem tart vissza, és megpróbálnak az Európai Unióba jutni. A Fekete-tengeren a szeles idő miatt kért segítséget egy halászhajó, amit a román hatóságok bevontattak a constanzai kikötőbe. A fedélzeten 66-an - köztük 24 gyerek és 11 nő - zsúfolódott össze. Iraki, pakisztáni, és afganisztáni állampolgárnak mondták magukat. Az volt céljuk, hogy Törökországból Romániába jussanak, onnan pedig tovább Nyugat-Európába. A Fekete-tengeren nyáron heti rendszerességgel érkeztek migránsok Románia partjaihoz, de amióta lehűlt az idő, a mostani az első hajó.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ